– Te nasze zapiekanki cieszą się od dawna bardzo dużym powodzeniem w lokalu, który prowadzimy od 2015 roku w Chełmsku Śląskim. To pizzeria, w której oprócz oczywiście różnych rodzajów pizzy, przygotowujemy właśnie takie zapiekanki. Wygląda na to, że smakują też wałbrzyszanom– mówi Edyta Chrzanowska, właścicielka „Zapiekanego”.
– Kiedy odwiedzają nas goście z różnych części kraju trochę dziwią się, bo zapiekankę kojarzą głównie z zapiekaną bułką z pieczarkami, żółtym serem i czymś tam jeszcze. Ale w Wałbrzychu takie danie, jak te nasze, jest chybna popularne, bo nikogo nie dziwi – dodaje.
Ich zapiekanki są rzeczywiście pyszne i warto do lokalu przy Słowackiego 15 przyjść. Ale zamówić tam można także np. frytki, jakąś sałatkę czy coś do picia.
Pani Edyta wyjaśnia, że otworzyli punkt w Wałbrzychu bo Chełmsko Śląskie to malutka miejscowości, a oni chcą rozwijać się, poszerzać działalność. Postanowili zatem otworzyć lokal jeszcze gdzieś. Wybrali Wałbrzych, bo to niedaleko i można dowozić świeże produkty, no i właścicielka pochodzi z Wałbrzycha.
– W centrum tego potrzeba tu takich lokali, żeby ożywić tę część miasta. Zresztą chyba od pewnego czasu tak się dzieje, bo powstają różne punkty gastronomiczne. Mam nadzieję, że nasze zapiekanki będą smakowały i przyjmą się także tutaj – mówi pani Edyta.
Na razie zanosi się na to, że tak właśnie będzie.
– Od połowy lutego, czyli od otwarcia lokalu, z dnia na dzień przybywa nam klientów – mówi pani Aneta, która pracuje w „Zapiekanym”, ale z firmą związana jest od lat, bo wcześniej zatrudniona była w pizzerii w Chełmsku Śląskim.
Obie panie polecają wszystkie zapiekanki, ale podkreślają, że największym powodzeniem cieszy się chyba ta jakby najprostsza, czyli z kurczakiem i brokułami, wielkie powodzenia ma też zapiekanka Meksykańska.
Zapiekanek w „Zapiekanym” jest kilkanaście rodzajów. To:
- Serowa
- Wegetariańska
- Tuńczyk
- Kurczak z brokułami
- Kurczak z warzywami
- Kurczak ze szpinakiem
- Meksykańska z kurczakiem
- Meksykańska z wieprzowiną
- Bolognesse
- Boczek z pieczarkami
- Boczek ze szpinakiem
Za małą zapłacimy od 18 do 24 złotych, duże są w cenie 30 – 37,50 zł.
Ale duża jest tak duża, że nie każdy da radę zjeść całą.
„Zapiekane” otwarte jest od poniedziałku do soboty w godzinach 11 – 21. Jedzenie możemy tam zamówić także na wynos, czy z dowozem, przez firmę kurierską, z którą współpracują.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?