Gulasz z serduszek indyczych przygotowany przez Annę Sałapatek z Michałkowej triumfował w tegorocznym, Sowiogórskim Festiwalu Gulaszu. Impreza odbyła się po raz drugi w Parku Jordanowskim w Walimiu. – Nie chcę zdradzać szczegółów przepisu, ale na pewno trzeba w przygotowanie tego gulaszu włożyć sporo serca – mówiła szczęśliwa zwyciężczyni, która w nagrodę dostała pralkę. W Festiwalu wzięło udział 20 przygotowujących gulasz, w tym Adam Hausman, wójt gminy Walim i goście z Węgier z zaprzyjaźnionej gminy Harkakotony. – Zrobiłem gulasz wołowo – wieprzowy, ale z dodatkiem lubczyku – mówił wójt. Uczestnicy przygotowywali różne „gulaszowe fantazje”. Był zatem między innymi gulasz: z owocami morza, z mleczkiem kokosowym, z imbirem czy karaibski. W parku odbył się też pokaz Zumby, koncertował zespół muzyczny, były stoiska z lokalnym rękodziełem i smakołykami oraz dmuchane zamki dla dzieci.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?