W Walimiu odbył się kolejny konkurs kulinarny nazwany Wielkanocne Tradycje Kulinarne. Po raz szósty w siedzibie Centrum Kultury i Turystyki wybierano Mistrza Jaja. Jednak startujący w konkursie (tym razem było ich dziesięcioro, a każdy dał po ocenę jury dwa dania) przygotowali dania nie tylko z jajek. Zwyciężyła na przykład Anna Sałapatek z Michałkowej, która przygotowała rewelacyjny półgęsek, drugi był Piotr Siwulko z Walimia z tartą jajeczną na kruchym cieście, a trzecie miejsce przypadło schabowi dojrzewającemu prezentowanemu przez Jadwigę Węglowską z Walimia. Tych i pozostałych dań mógł spróbować każdy, kto zjawił się na imprezie, którą razem z gminą Walim, organizował Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Oprócz popisów kulinarnych w CKiT swoje wyroby prezentowali lokalni twórcy rękodzieła, występowały dzieci i młodzieży z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz Zespół Pieśni i Tańca „Wałbrzych”.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?