18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W zamku Ksiaż podsumowano cykl programów „Zrób to ze smakiem"

Paweł Gołębiowski; Fot. Dariusz Gdesz
W zamku Książ w Wałbrzychu TVP Wrocław nakręciła świąteczno – noworoczny odcinek programu „Zrób to ze smakiem”. To podsumowanie,realizowanego od kwietnia, niezwykle interesującego cyklu. Prezentuje on różne miejsca na Dolnym Śląsku, ich historię, atrakcje turystyczne, ale przede wszystkim lokalne przysmaki.

W zamku Książ w Wałbrzychu TVP Wrocław nakręciła świąteczno – noworoczny odcinek programu „Zrób to ze smakiem”. To podsumowanie,realizowanego od kwietnia, niezwykle interesującego cyklu. Prezentuje on różne miejsca na Dolnym Śląsku, ich historię, atrakcje turystyczne, ale przede wszystkim lokalne przysmaki.
Tradycje kulinarne, są w bowiem w naszym regionie niezwykłe i okazuje się, że bardzo bogate. – Po wojnie na Dolny Śląsk przyjechali ludzie z różnych stron kraju. Każdy przywiózł coś swojego, jakieś swoje przepisy. Coś tam dołożyli też Niemcy, którzy tu zostali – mówiła Agata Ałykow, autorka programu. Dodawała, że pamiętać trzeba, że jedzenie jest wyrazem kultury.
Wędrowała przez wiele miesięcy z ekipą po Dolnym Śląsku i prezentowała mieszkańców, którzy zajęli się produkcją żywności. Stało się to ich sposobem na życie. Niektórzy stosując przekazane od przodków receptury tworzą wspaniałe przysmaki, które nie powinny pójść w zapomnienie. Inni tworzą „nową, świecką tradycję”. – Bardzo nam zależy, żeby kultywować polską tradycję. Jak jest bogata, wiele osób nie zdaje sobie sprawy – mówiła Joanna Dumin, prezes fundacji Dominium Łomnica. Działają przy Pałacu Łomnica i organizują tam wiele kulinarnych imprez. Miedzy innymi od 17 lat, Małą Wielkanoc. – W czasie tej tego festynu prezentowanych jest wiele, tradycyjnych potraw, ale cały czas pojawiają się nowe. Ostatnio np. sołot, czyli zupa z sałaty. Był też kisiel z owsa. Ważne, że są to stare, rodzinne przepisy – wyjaśniała Joanna Dunin. Do Książa przyjechała też Elizabeth von Küster, pani na pałacu w Łomnicy. – Kiedy przed laty przyjechałam do Polski i odwiedzałam restauracje, wydawało mi się, że kuchnia w tym kraju jest uboga. Okazało się jednak, że w domach je się co innego i inaczej. Bogactwo przepisów jest tu ogromne, a Polska może się tym chwalić – mówiła. Dodawała, że w swojej restauracji zatrudnia tylko gospodynie, które gotują świetnie, bo jak u siebie w domu.
Przykładem tworzenia czegoś od podstaw są natomiast Jolanta i Ryszard Gut z „Winnicy Świdnickiej”. Pan Ryszard przed laty posadził winorośl wzorując się na sąsiedzie – Greku. Grek wrócił do ojczyzny, w Świdnicy powstała natomiast winnica, która produkuje coraz więcej, coraz wspanialszych win.
W każdym z odcinków „Zrób to ze smakiem” można było zobaczyć ciekawe miejsca i takich ludzi z pasją. Teraz zjechali się do zamku Książ. Zasiedli do stołu w Sali Maksymiliana. O zamku, kulinarnych zwyczajach jego dawnych mieszkańców opowiadał Mateusz Mykytyszyn, prezes Fundacji Księżnej Daisy von Pless. Można było też skosztować specjałów.

Program „Zrób to ze smakiem" zrealizowany w zamku Książ można będzie obejrzeć w TVP Wrocław, w sobotę, 28 grudnia o godz. 10.30

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto