reklama

Wałbrzych: Wysyp grzybów w lasach regionu

Artur SzałkowskiZaktualizowano 
Gabriel Grobelny, nadleśniczy Nadleśnictwa Wałbrzych, prezentuje znalezionego prawdziwka-giganta
Gabriel Grobelny, nadleśniczy Nadleśnictwa Wałbrzych, prezentuje znalezionego prawdziwka-giganta Gabriel Grobelny
W masie: prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy, mnóstwo jest również grzybów trujących. Przed ich zbieraniem przestrzegają służby sanitarne.

Po deszczowej wiośnie i upalnym lecie, w lasach regionu wałbrzyskiego, odnotowano niespotykany od wielu lat wysyp grzybów. Na terenach z drzewostanem świerkowym grzybiarze nie mogą narzekać na brak podgrzybków. Natomiast tam gdzie występuje przewaga drzew liściastych, roi się między innymi od: koźlarzy czerwonych i prawdziwków. Leśnicy przyznają, że takiego wysypu grzybów w lasach regionu wałbrzyskiego nie było już dawno.
– Sam osobiście znalazłem prawdziwka, który ważył ponad kilogram – mówi Gabriel Grobelny, nadleśniczy Nadleśnictwa Wałbrzych. – W lasach na niespotykaną dotychczas skalę pojawili się również grzybiarze. To świadczy, że tradycja zbierania grzybów jest w naszym kraju kultywowana.
Pracownicy Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Wałbrzychu, przygotowali nawet dla niedoświadczonych grzybiarzy zbiór podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania:
1.Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2.Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3.Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4.Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – niektóre gatunki śmiertelnie trujące mają przyjemny, słodkawy smak);
5.Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6.Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7.Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8.Bezwzględnie nie podawać grzybów małym dzieciom, z jedzenia grzybów powinny zrezygnować też osoby mające kłopoty z układem pokarmowym;

Gdy po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, podwyższona temperatura, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Należy również pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie.

Dobrostan zwierząt. Co już wiadomo o tej pomocy dla rolników?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3