Potrawa nagrodzona ogólnopolską nagrodą Perła w 2012 roku
Składniki:
warzywa do bulionu (marchew, pietruszka, seler, por), liść laurowy, kminek, skwarki, 1 l sok z kapusty, 1 kg mięsa wieprzowego do farszu pierogowego, mąka, woda
Sposób przyrządzenia
W 3 litrach wody gotujemy warzywa na bulion, przyprawiamy, dolewamy 1 l soku odciśniętego z kwaszonej kapusty. Zagotowujemy i dodajemy kminek.Mielimy mięso na farsz, zarabiamy ciasto na pierogi. Lepimy pierogi, gotujemy we wrzątku. Do bulionówek nakładamy pierogi i zalewamy warem, dodajemy skwarki, posypujemy koperkiem i serwujemy. To tanie danie obiadowe w upalne dni dodatkowo gasiło pragnienie i dostarczało witamin ciężko pracującym na roli.
Gdzie można zjeść?
Karczma Łemkowska, ul. Grabiszyńska 251E,Wrocław.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?