Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 24
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jeden z najsłynniejszych kucharzy w Polsce czyli Karol...
fot. Zamek Książ

Weekend 20 – 22 października. Zobaczcie co będzie w tych dniach działo się w Wałbrzychu i okolicy!

Weekend z Klasą i Okrasą w Zamku Książ

Jeden z najsłynniejszych kucharzy w Polsce czyli Karol Okrasa specjalnie dla Was przyjedzie do Zamku Książ w Wałbrzychu. W dniach 21 i 22 października najpiękniejszy zamek w Polsce zaprasza na Weekend z Klasą i Okrasą.

Spotkania – live cooking (pol. gotowanie na żywo) będą się odbywały zarówno w sobotę (21 października), jak i niedzielę (22 października). Pokazy kulinarne rozpoczną się dokładnie o godzinie 16:00. Usłyszymy podczas nich wiele ciekawostek na temat kuchni francuskiej. W swoich opowieściach Karol Okrasa będzie nawiązywał do kuchni i osoby Louisa Hardouina nadwornego kucharza książęcej rodziny Hochberg von Pless. Ulubieniec telewidzów w Sali Balowej Zamku Książ przygotuje na oczach gości specjalne „książańskie danie” oraz uraczy ciekawymi, pełnymi humoru opowieściami. Wydarzenie jest bezpłatne, zapisy w Punkcie Obsługi Klienta: [email protected].

To nie koniec atrakcji przewidzianych w ramach Weekendu z Klasą i Okrasą. 21 października w godzinach od 12:00 do 15:00 odbędą się warsztaty artystyczne z porcelaną. Zajęcia poprowadzą pracownicy Biura Wystaw Artystycznych Wałbrzyskiej Galerii Sztuki BWA. Podczas warsztatów nauki zdobienia ceramicznych figurek zostaną wykorzystane unikatowe formy i matryce z będącej w likwidacji, najstarszej wałbrzyskiej fabryki porcelany czyli Krzysztofa.

Wstęp na to wydarzenie także jest wolny. Zapisy w Punkcie Obsługi Klienta: [email protected], uwaga! Liczba miejsc jest ograniczona.

Na 21 października zapanowano ponadto kolację degustacyjną według menu Hochbergów. Jadłospis inspirowany kuchnią Monsieura Louisa Hardouina, przygotuje dla naszych Gości szef kuchni restauracji Książęca, Grzegorz Duda. Wykorzysta produkty regionalne oraz wiedzę na temat historycznych przepisów kulinarnych jednej z najznamienitszych rodzin na Śląsku. Początek wydarzenia o godzinie 19:00. Oferta jest limitowana, a liczba miejsc jest ograniczona. Bilety można zakupić online:www.bilety.ksiaz.walbrzych.pl oraz w kasach biletowych. Więcej informacji: https://bit.ly/46ug4zW

21 oraz 22 października odbędzie się także specjalne oprowadzania z przewodnikiem po wystawie fotografii „Książ od kuchni” - zwiedzanie śladami Louisa Hardouina, zamkowego fotografa i kucharza z przełomu XIX/XX wieku. Przewodnik zabierze Was w niezwykłą podróż do świata, którego już nie ma, ale wciąż fascynuje i oczarowuje. Bilety można zakupić online:www.bilety.ksiaz.walbrzych.pl oraz w kasach biletowych.

Zobacz również

Romantyczna sesja zdjęciowa w centrum Wrocławia? Czemu nie?!

Romantyczna sesja zdjęciowa w centrum Wrocławia? Czemu nie?!

Wygrana Suzuki Korony Handball Kielce w Warszawie na zakończenie sezonu [FOTO]

Wygrana Suzuki Korony Handball Kielce w Warszawie na zakończenie sezonu [FOTO]

Polecamy

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji