Wino z jeżyn [PRZEPIS]
Składniki:
- drożdże winiarskie (najlepiej malaga),
- przygotować w proporcjach: 3 części jeżyn (w kilogramach) oraz po jednej części cukru (w kilogramach) i wody (w litrach).
Przygotowanie:
Czyste owoce rozdrabniamy, zalewamy wrzątkiem z połową cukru. Gdy wszystko ostygnie, do nastawu wlewamy drożdże, przygotowane według przepisu na opakowaniu.
Pod przykryciem pozostawiamy na kilka dni. Następnie całość odciskamy i pozostawiamy do fermentacji.
Gdy fermentacja zacznie przebiegać burzliwie, dodajemy resztę cukru. Następnie czekamy do końca fermentacji. Dopiero wtedy zlewamy wino do butelek.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?