Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Witaminy zimą

Anna Słupińska, mgr kosmetolog
Zima jest porą roku specyficznej diety bogatej w tłuszcze i węglowodany, a ubogiej w witaminy. Dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na regularne dostarczanie do naszego organizmu witamin i składników mineralnych.

Zima jest porą roku specyficznej diety bogatej w tłuszcze i węglowodany, a ubogiej w witaminy. Dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na regularne dostarczanie do naszego organizmu witamin i składników mineralnych.

Niestety często bagatelizujemy zalecenia lekarzy dotyczące niezbędnej ilości płynów, które należy dostarczać organizmowi. Codziennie powinniśmy pić od 2 do 2,5 litra płynów. W porze zimowej zamiast zwykłej wody mineralnej możemy pić herbaty wspomagające nasz układ odpornościowy np. herbatę z dzikiej róży czy czarnej porzeczki (zawierają dużo witaminy C) lub soki owocowe.
Skuteczną walką z wirusami i bakteriami jest zażywanie witamin, zwłaszcza C i A oraz minerałów: cynk, miedź, żelazo.
Niedobór witaminy A sprzyja uszkodzeniom błon śluzowych m. in. nosa czy gardła, co może przyczynić się do infekcji górnych dróg oddechowych. Obecna w produktach zwierzęcych (mleko, sery, masło) jak i roślinnych -beta-karoten (marchew, brokuły, suszone morele) witamina A częściowo wspomaga układ odpornościowy.
Dzięki witaminie C podwyższa się sprawność białych krwinek. Przyczynia się to do lepszej samoobrony naszego organizmu przed zarazkami. Zwiększona ilość tej witaminy przyda nam się zwłaszcza gdy jesteśmy przepracowani i zestresowani. Najwięcej witaminy C o tej porze roku znajdziemy w papryce, owocach cytrusowych np. kiwi, porzeczkach, truskawkach (mogą być mrożone)
W walce z wirusami i bakteriami z pewnością pomoże nam również żelazo. Pierwiastek ten zaopatruje komórki naszego organizmu w tlen. Najwięcej żelaza znajduje się w wątróbce, wołowinie, suszonych morelach, orzechach, rodzynkach.
W przypadku kiedy infekcja zaatakuje nasz organizm najodpowiedniejszymi obok witamin będą minerały: cynk oraz magnez, które uczestniczą w produkcji przeciwciał i przyspieszają rekonwalescencję. Najwięcej cynku znajduje się w wątróbce, mięsie indyczym, jogurtach oraz szpinaku. Dużą ilość miedzi znajdziemy w ziemniakach, bananach, orzechach a także w produktach z pełnego ziarna zbóż.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto