Dzisiaj tłusty czwartek. W wałbrzyskiej Piekarni i Cukierni Frąckowiak przygotowali się na to święto łasuchów. Usmażyli tysiace pysznych pączków. Są pączki ze słonym karmelem, z makiem, różą, dżemem, advocatem (18+), wiśniówką (18+), także faworki i oponki. Trudno się oprzeć.
W całym kraju zjemy dzisiaj miliony pączków i faworków. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jest okazją do poobjadania się przed zbliżającym się Wielkim Postem. Warto jednak pomyśleć o tym, żeby po tym obżarstwie pozostały miłe wspomnienia (nie takie kiedy przyjdzie tę „rozpustę” odchorować). Pączki zatem powinny być nie tylko smaczne, ale też porządnie zrobione, najlepiej na naturalnych składnikach. Wyłącznie takie mają właśnie w Piekarni i Cukierni Frąckowiak.
To rodzinna firma z ponad 70-letnią tradycją. Założył ją w 1945 roku Jan Frąckowiak
który przyjechał na tzw. ziemie odzyskane i otworzył piekarnię przy ul. Dubois, w wałbrzyskiej dzielnicy Biały Kamień. Później rodzinny biznes przejął jego syn Henryk. Obecnie w prowadzenie rozrastającej się firmy zaangażowało się już także trzecie pokolenie Frąckowiaków – trzy córki pana Henryka.
Piekarnie i Cukiernie Frąckowiak znane są w Wałbrzychu i kilku sąsiednich miejscowościach (w sumie 24 punkty). Możemy kupić te znakomite wypieki m.in. w Wałbrzychu przy ul.: Gdańskiej, Głównej, Dubois, Armii Krajowej, Piłsudskiego, Kasztelańskiej, Daszyńskiego, Mickiewicza, a takze w Lubawce, Kamiennej Górze, Głuszycy, Świebodzicach, Walimiu, Boguszowie-Gorcach, Szczawnie-Zdroju i Mieroszowie.
Ostatnio – w styczniu firma otwarzyla punkt przy ul. Kasztelańskiej 5b, na najwiekszym wałbrzyskim osiedlu Podzamcze. Wszystko jest tam świeże i pyszne (pieką te na miejscu).
Zatem - po pączki!
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?