Za kilka dni Festiwalu Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Spodziewajmy się prawdziwych pyszności!

Paweł Gołębiowski
Paweł Gołębiowski
Udostępnij:
Już za kilka dni Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przedsięwzięcie organizowane przez Lokalną Organizację Turystyczną Aglomeracji Wałbrzyskiej potrwa od 23 do 31 października

Już za kilka dni rozpocznie się Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przedsięwzięcie organizowane przez Lokalną Organizację Turystyczną Aglomeracji Wałbrzyskiej w ramach projektu „Odlotowa Aglomeracja Wałbrzyska - wspólne podróże w naturze i kulturze”, a dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Dolnośląskiego, potrwa od 23 do 31 października 2021 roku. Zapowiada się bardzo interesująco – po prostu pysznie!

- Do festiwalu, który ma promować kuchnię regionalną i potrawy powstające na bazie lokalnych produktów zgłosiło się jedenaście podmiotów. Akcję poprzedzała szeroka kampania i szkolenia dla restauratorów z naszego stowarzyszenia – mówi Anna Żabska, prezes LOT AW.

W efekcie już od soboty 23 października w dziesięciu restauracjach w regionie będziemy mogli zamówić potrawy, naprawdę bardzo smaczne, i nawiązujące do naszego regionu.

- Nasze potrawy tak naprawdę są mocno kresowe, bo moja rodzina pochodzi z okolic Lwowa i Truskawca. Tworząc produkt regionalny opieraliśmy się na młodej tradycji kulinarnej Dolnego Śląska - wyjaśnia Michał Koszycki, szef kuchni w restauracji „Bohema” ze Szczawna-Zdroju. Udowadnia on, że smaki, które przyjechały z osadnikami w nasz region warto wykorzystywać. Sprawdziliśmy - podawane w „Bohemie” w czasie festiwalu gołąbki krużewnickie i cepeliny z mięsem będą przepyszne i jest chyba szansa, że zadomowią się w menu na dłużej.
Tak może być i w innych restauracjach uczestniczących w festiwalu. Będzie on z pewnością znakomitą promocją tych lokali i regionu.
- Odwiedzający nas turyści oczekują profesjonalnej oferty. Projekty realizowane we współpracy z Lokalną Organizacją Turystyczną pomagają spełniać te oczekiwania i wpływają na zainteresowanie regionem - mówi Piotr Wnukowicz, dyrektor Wydziału Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego.

Zapraszamy do odwiedzenia:
1. Restauracja Bohema w Szczawnie Zdroju - Gołąbki krużewnickie -29 zł
2. Rezydencja Bohema w Szczawnie Zdroju - Cepeliny z mięsem - 29 zł
3. Restauracja Babinicz Dworzysko - Tatar z jelenia - 55 zł
4. Pijalnia Wód Mineralnych w Szczawnie Zdroju - woda mineralna Anka (0,5 l) - 1,30 zł
5. Restauracja Aqua Zdrój w Wałbrzychu - Placek spod Chełmca - 26 zł
6. Karczma rycerska Zamku Grodno - Śląskie niebo - schab duszony w sosie z suszonych owoców i wędzonego boczku - 32 zł
7. PTTK "Andrzejówka" w Mieroszowie - Waligórskie naleśniki z jagodami - 16 zł
8. Browar i Restauracja Jedlinka przy Pałacu Jedlinka w Jedlinie - Zdroju - Jedlińska golonka piwosza - 42 zł
9. Taras Kasztanowy - kawiarnia w Zamku Książ w Wałbrzychu - Jagodowy torcik Daisy - 18 zł
10. Restauracja Osówka w Sierpnicy - Pstrąg sowiogórski z masłem czosnkowym - 35 zł
11. Kawiarnia Sztygarówka w Starej Kopalni w Wałbrzychu - Bułka górnika - 9 zł i Gorąca Barbara - 7 zł

Q&A z Robertem Kubicą

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie