Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Festiwal Kulinarny z Ewą Wachowicz. Korona Północnego Krakowa nagradza za smaki

Festiwal Kulinarny z Ewą Wachowicz. Korona Północnego Krakowa nagradza za smaki

VIII Wojewódzkie Igrzyska Sportowe LZS tym razem w gminie Człuchów - zapisy ruszyły

VIII Wojewódzkie Igrzyska Sportowe LZS tym razem w gminie Człuchów - zapisy ruszyły

Polecamy

Przegląd tygodnia od 21.04 w Wałbrzychu

Przegląd tygodnia od 21.04 w Wałbrzychu

Życie 54-letniej mieszkanki regionu jest zagrożone. Wyszła z domu i zaginęła

Życie 54-letniej mieszkanki regionu jest zagrożone. Wyszła z domu i zaginęła

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę