- Otworzyłem ten fast food cztery lata temu - mówi jego właściciel, Jakub Bernaś. Dodaje, że z gastronomią jest związany rodzinnie od lat. Jego mama i ciocia od 35 lat prowadzą bowiem obok poczty głównej w Wałbrzychu punkt małej gastronomii, słynący przede wszystkim z lodów włoskich.
- Tam były i są najlepsze takie lody w Wałbrzychu - zachwala Jakub Bernaś.
On też sprzedaje lody, ale kulkowe i tylko sezonowo. Specjalnością zakładu są u niego, jak sama nazwa firmy wskazuje - kubki. Duże i małe, z gyrosem, z kebabem i po węgiersku.
- Sprzedaję je niemal od samego początku. Zaczynałem co prawda od hot dogów i hamburgerów, ale szybko wprowadziłem właśnie te kubki - wyjaśnia właściciel Kubka Jakubka.
Później rozszerzał ofertę, między innymi o różne knysze, pity i tortille. Podkreśla, że bardzo zwraca uwagę, by ich składniki były świeże i najwyższej jakości. Doceniają to wałbrzyszanie i odwiedzający to miasto (bo Gdańską trudno nie przejść, będąc w centrum Wałbrzycha).
Ten wałbrzyski punkt gastronomiczny zajął drugie miejsce w kategorii Fast Food w naszym konkursie "Gdzie dobrze zjesz", organizowanym przez "Gazetę Wrocławską" i hurtownię Makro w Szczawnie-Zdroju.
Czytelnicy chwalili smak dań, pomysł, obsługę i ceny w punkcie na ulicy Gdańskiej.
Jego szef przez niemal cały rok pracuje sam. Wyjaśnia, że tylko w sezonie zatrudnia do pomocy studentów.
- Cały czas jeszcze poszerzam menu. Ostatnio wprowadziłem najlepsze i najtańsze w Wałbrzychu hot dogi francuskie. Kosztują tylko 2,99 złotego - zachęca Jakub Bernaś. - W najbliższych dniach wprowadzę też burgery znanej firmy. Już ustaliłem szczegóły z ich dostawcą - tłumaczy.
I zaprasza do swojego punktu codziennie na szybkie i - jak zapewnia - zdrowe jedzenie. - Każdy znajdzie coś dla siebie - mówi.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?