6 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kwasy tłuszczowe omega-3 i liczne antyoksydanty wchodzące w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e5/05/65157ef07d853_o_large.jpg)
fot. lightfieldstudios/123rf.com
To jedne z najzdrowszych orzechów. Sięgaj po nie codziennie, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć. Oto korzyści z jedzenia orzechów włoskich
Orzechy włoskie przeciwko nowotworom
Kwasy tłuszczowe omega-3 i liczne antyoksydanty wchodzące w skład orzechów włoskich zwalczają wolne rodniki w głównej mierze odpowiedzialne za rozwój nowotworów. Natomiast zawarte w nich kwasy organiczne, a szczególnie kwas fenolowy i elagowy działają przeciwzapalnie i wspomagają układ odpornościowy, dzięki czemu pozwalają na zachowanie równowagi w organizmie. Badania wykazały, że spożywanie po 30 g orzechów włoskich 5 razy w tygodniu może zmniejszać o 20 proc. ryzyko rozwoju wszystkich typów nowotworów, a w szczególności raka piersi.