Wigilijne symbole i tradycje - znasz wszystkie?
Opłatek Jego nazwa pochodzi od łacińskiego „oblatum” oznaczającego „dar ofiarny”. To bardzo cienki biały płatek chlebowy, wykonany z białej mąki i wody bez dodatku drożdży, czyli przaśnego zaczynu niekwaszonego i niesolonego. Opłatki wypiekano początkowo w klasztorach i kościołach. Cienkim białym ciastem zdobiono wigilijny stół, ale przede wszystkim dzielą się nim uczestnicy wieczerzy wigilijnej składając sobie życzenia. Najczęściej symboliczne przełamanie się opłatkiem następuje przed rozpoczęciem uroczystego posiłku. Zwyczaj łamania się chlebem ma korzenie wczesnochrześcijańskie, ale przygotowywanie opłatka w obecnie znanej formie znane jest od XVIII wieku. Opłatek występuje również w Czechach, Słowacji, na Litwie, Ukrainie, a nawet w niektórych częściach Włoch. W Polsce poza białym opłatkiem wypiekano też kolorowy – dla zwierząt. Rolnicy dodawali go w Wigilię do paszy zwierząt gospodarskich.