Wigilijne symbole i tradycje - znasz wszystkie?
Bezmięsne potrawy Wedle polskiej tradycji kolacja wigilijna jest posiłkiem postnym, choć obowiązujące dziś przepisy kościelne nie sankcjonują już postu. Przygotowanie posiłku również nie mogło się odbywać przy użyciu pokarmów zwierzęcych. Menu wigilijne podobnie jak zwyczaje świąteczne zawierają wiele elementów pogańskich. W potrawach przewijają się takie składniki jak: ziarna zbóż, mak, ryby, miód i grzyby. Zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody rolne. Potraw powinno być dwanaście. Biesiadnicy powinni każdej spróbować i między kolejnymi potrawami nie odkładać sztućców. Syty posiłek wigilijny zapewnia szczęście oraz dostatek przez cały rok. Najczęściej na wigilijnym stole w Polsce gości: - barszcz z małymi pierożkami zwanymi uszkami. W różnych regionach zamiennie do czerwonego barszczu występuje: biały żur, zupa grzybowa, rybna, migdałowa lub owocowa. Do barszczu zamiast uszek podawane bywają też paszteciki lub krokiety. - ryby przyrządzane na różne sposoby. Najbardziej oczywiście karp smażonym i w galarecie, - kapusta z grochem, - kapusta z grzybami (lub bigos – jeśli biesiadnicy nie przestrzegają postu), - pierogi z kapustą (i grzybami), - kasza z suszonymi grzybami, - fasola z suszonymi śliwami, - paszteciki z grzybami – obecnie najbardziej popularnie z ciasta francuskiego, A także przygotowane na słodko: - kluski z makiem i miodem i - kompot z suszonych owoców.