Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Krzepiący dorsz z piekarnika na obiad. Poznaj przepis na pieczoną rybę z ziołami. To danie przekona nawet niejadków

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczonego dorsza można podać ze szpinakiem, roszponką lub surówką z kapusty pekińskiej.
Pieczonego dorsza można podać ze szpinakiem, roszponką lub surówką z kapusty pekińskiej. Getty Images/gbh007/zdjęcie ilustracyjne
Aromatyczny dorsz pieczony to danie, które można zrobić na piątkowy obiad. Ryba znakomicie smakuje polana sokiem z cytryny i obłożona plasterkami czosnku. Dorsza można także doprawić świeżym tymiankiem, rozmarynem lub natką pietruszki. Zobacz prosty przepis na dorsza z piekarnika, który przekona nawet rybnych sceptyków.

W skrócie

Dorsz przed pieczeniem może być obłożony prostą marynatą ze świeżego czosnku, natki pietruszki, oliwy i soku z cytryny. Zamiast świeżego czosnku można też użyć suszonej przyprawy z torebki lub słoika. Do marynaty można także dodać odrobinę suszonego tymianku, lub rozmarynu. Wypróbuj proste danie rybne dla całej rodziny.

Dorsz z piekarnika – przepis na pyszne danie rybne

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 3 posiekane ząbki czosnku lub 1 łyżka czosnku granulowanego,
  • 10 g posiekanego koperku lub natki pietruszki,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 5 g słodkiej mielonej papryki,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 5 g otartej skórki z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki soli do smaku.

Jak zrobić dorsza z piekarnika?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy nastawić na 200° Celsjusza i w trakcie nagrzewania można przygotować dorsza w marynacie.
  2. W miseczce lub szklance należy wymieszać czosnek, koperek lub natkę pietruszki, oliwę z oliwek, mieloną słodką paprykę, sok i skórkę z cytryny i sól. Należy mieszać do momentu uzyskania gęstej marynaty.
  3. Dorsza należy opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i równomiernie wysmarować powstałą marynatą.
  4. Filety z dorsza należy położyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą lub wyłożonym papierem do pieczenia.
  5. Dorsza należy piec w nagrzanym piekarniku do 200° Celsjusza przez 10 minut. Ryba jest gotowa, gdy wierzch będzie rumiany, a wnętrze ryby białe i sprężyste.

Dorsz z piekarnika z warzywami

Do pieczonej ryby można dorzucić także porcję warzyw korzeniowych. Polecamy szczególnie pieczoną paprykę, marchewki, korzeń pietruszki oraz buraki. Gotowego pieczonego dorsza warto podać z domowymi frytkami lub z domowym purée ziemniaczanym. Dobrym wyborem będzie także podawanie ryby z prostą sałatką z liści szpinaku i pomidorków koktajlowych.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Krzepiący dorsz z piekarnika na obiad. Poznaj przepis na pieczoną rybę z ziołami. To danie przekona nawet niejadków - Strona Kuchni

Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto