MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tarta czekoladowa to elegancki deser, który robi wrażenie. Ukochane ciasto miłośników czekolady jest łatwiejsze niż myślisz

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Tarta czekoladowa to coś, czemu nie oprze się żaden czekoladoholik (i nie tylko). Krucha, kremowa i podwójnie czekoladowa tarta to zniewalająco pyszny deser, który możemy podać na różne okazje – święta, urodziny, imieniny, podczas wizyty gości czy spotkania z przyjaciółką. Do tego kawa czy herbata i perfekcyjny zestaw deserowy gotowy!

Spis treści

Tarta czekoladowa to klasyczny i ponadczasowy deser, który rozpieści podniebienia nie tylko miłośników czekolady. Kremowa masa czekoladowa na kruchym – a jakże – czekoladowym spodzie to uczta dla zmysłów. Pamiętaj, żeby użyć dobrej jakości gorzkiej czekolady, która zawiera minimum 50 procent kakao. Wypróbuj przepis na tartę czekoladową.

Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa to ukochane ciasto miłośników czekolady. vanillla/Getty Images

Tarta czekoladowa – przepis na klasyczny deser z czekoladą

Liczba porcji: 12-16 porcji
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: łatwy
Forma do pieczenia: o średnicy 22-23 cm

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g kakao,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Krem czekoladowy:

  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 50 procent zawartości kakao),
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 procent,
  • 50 g masła,
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki).

Jak zrobić tartę czekoladową?

Przygotowanie:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę lub do miski.
  2. Do mąki dodaj pozostałe suche składniki: kakao, cukier puder i sól. Wymieszaj.
  3. Zimne masło pokrój na kawałki.
  4. Pokrojone masło dodawaj partiami do suchych składników, siekając je nożem lub mieszadłem robota kuchennego do momentu, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
  5. Dodaj jajko i zagniataj lub miksuj ciasto, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
  6. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  7. Wyciągnij ciasto z lodówki, przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj między nimi ciasto.
  8. Formę na tartę posmaruj masłem, a środek oprósz bułką tartą – pomoże to zapobiec przywarciu ciasta do formy.
  9. Ostrożnie ściągnij z ciasta jeden arkusz papieru, włóż ciasto do formy na tartę i zdejmij drugi arkusz.
  10. Ułóż ciasto w tarcie, doklejając je na bokach formy. Odetnij to, co wystaje poza formę.
  11. Spód tarty nakłuj widelcem i wstaw do lodówki.
  12. Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
  13. Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, wyjmij formę z tartą, przykryj ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (np. groch lub suchą fasolę) i wstaw do piekarnika.
  14. Ciasto piecz przez ok. 20 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika, usuń obciążenie i folię lub papier. Piecz przez kolejnych 10 minut.
  15. Upieczony spód tarty wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  16. Kiedy ciasto stygnie, przygotuj krem czekoladowy: czekoladę drobno posiekaj, a masło pokrój w kostkę.
  17. W niewielkim garnku zagotuj śmietankę kremówkę.
  18. Gorącą śmietankę przelej do miski i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a krem będzie jednolity.
  19. Do miski ze śmietanką i czekoladą dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści.
  20. Krem czekoladowy wyłóż na spód tarty i odstaw na kilka godzin. Jeżeli chcesz, możesz przed podaniem udekorować tartę czekoladową owocami. Smacznego!

Jak wyjąć tartę z formy?

Większość form do tarty ma karbowaną lub rowkowaną krawędź, choć zdarzają się też takie, które mają prostą krawędź. Niektóre formy do tarty są jednoczęściowe, a inne dwuczęściowe, z wyjmowanym dnem. Czasami wyjęcie perfekcyjnie wyglądającej tarty z formy może być problematyczne i zepsuć cały efekt.

Jak wyjąć tartę z formy, żeby ciasto nie ucierpiało?

  1. Weź solidny, wolnostojący przedmiot, który jest nieco mniejszy niż otwór w dnie formy. Może to być np. mała odwrócona metalowa miska.
  2. Umieść tartę na wybranym przedmiocie i ostrożnie zsuń pierścień z tarty i podstawki. Następnie wystarczy zdjąć tartę i zsunąć ją z dolnej obręczy na talerz lub paterę.

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tarta czekoladowa to elegancki deser, który robi wrażenie. Ukochane ciasto miłośników czekolady jest łatwiejsze niż myślisz - Strona Kuchni

Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto